Om det fanns en genväg till ett förbättrad vårfiske skulle du överväga att prova?

Medans snön sakta smälter från hustaken och vårfloden ökar sitt brus. Så växer känslorna hos varenda sportfiskare i landet.
Att snabbt få komma ut på vattnet för att jaga våra största predatorer är en längtar många haft hela vintern!

I den här texten får ni möjligheten att höra några riktigt heta tips från några av Sveriges Rapala Proguides. För att förbättra och ge er nya tankesätt inför vårfisket efter vår Svenska gädda!

Mental inställning

För att enkelt summera vårfisket i några få ord, så skulle jag säga att hängivelse och tålamod är en av dom största nycklarna till att lyckas.

Rapala Proguide och vinnare av Pikefight 2018, Mikko Seppänen säger

– Att älvfiske blir mitt första val på tidig vår är en självklarhet. Älvarna öppnar upp sig tidigt och att kunna rikta mitt fiske på dom där riktigt soliga dagarna mitt på dagen är hett!
-Djupare partier av älvsträckor och områden som fortfarande håller stora mängder betesfisk i bakvatten och lugnare strömkanter kan vara riktigt bra.
-Tålamod och mental förberedelse är en avgörande bit i mitt vårfiske för att kroka en stor fisk!

OCH där är vi eniga! Samtalet i telefon pågår under en längre stund. Och medans vi ivrigt delar historier och förväntningar, om kommande vårfisket så kantas samtalet även av tidigare års erfarenheter.
Att bygga upp en plan kan vara, och bli en bidragande pusselbit till lyckat fiske. Oavsett om det är vårfiske eller någon annan tid på året. Det är bara förutsättningarna som ändras.

För dom allra första passen i ditt vårfisket (speciellt från båt med ekolodsutrustning) gäller det att ta sig lite extra tid. Reka omgivningen och leta efter lugnare och mer stilla vatten. Att hitta dom där större fläckarna med stor mängd betesfisk, och att koncentrera ditt fiske runtomkring men även inuti stimmen kan vara en fördel.

Om känner dig tillfredsställd med det valda området och din plan, så håller du hårt i den. Att fiska på områden med större stimfisk kan ibland ta dagar av ”Nötning” så återigen…Tålamod!

Mathias Holgersson Produkt specialist på Normark Skandinavien och Rapala Proguide har ordet.

-Att kunna ha nerverna för att systematisk fiska av varenda kvadrat centimeter av ditt valda område, är en viktig del. Ta dig tiden och flacka inte runt från spot till spot.
-Årets Nyhet X-Rap Otus kommer utan tvekan vara ett vinnande bete när du fiskar långsamt på våren.
En av anledningarna är att gäddan spar på energin under våren och vill inte bränna allt för mycket krut.
-Så att ge betet så mycket tid som möjligt i ”strikezone” är en stor fördel.

Ett kraftpaket tagen på en R.I.P Curly Tail från Storm

Alternativa metoder och Lektider

Även om många fiskare nuförtiden äger eller fiskar från båt. Liten som stor, så är det fortfarande en hel del som bedriver sitt fiske från land. Du blir relativt mobil och med en lätt väska över axeln och ett spö under armen, så kan du enkelt hitta dom där öppna ytorna på våren.

Områden som tenderar ha mer rörelse i vattnet är ofta öppna året om, eller blir isfria väldigt tidigt. Jag skulle rekommendera att leta på platser som under broar och strömmande kanaler, mindre älvfåror och sund. Där hittar man oftare ”snabbare” vatten.

Beten som Shad Rap (Shallow) eller X-Rap Peto kan vara väldigt bra i dom här områdena. Och kommer garanterat lyckas lura upp nån hungrig gädda!

Rapala Proguide Andreas Ingrids säger

– Jag letar främst uppsamlingsplatser i närheten av lekvikar vid islossningen. Att fiska branterna eller dom djupare delarna kan vara hett! ju närmre leken desto längre in i vikarna tenderar mitt fiske att bli. Även om jag fortfarande försöker hålla mig på dom ”lite” djupare fläckarna.
– Och håller mig borta från att fiska på lekande fisk för ett hållbarare fiske!

Ämnet kring gäddfisket och fiske i allmänhet kring Lektider, har varit en ”het potatis” under några år nu i Sverige.
Sportfiskarna gör ett enorm jobb i restaurering av ståndplatser för fisken. Och gäddfabrikerna ökar till antal så gäddan kan få lugn och ro under leken vilket är enormt positivt.

Flera fiske vårdområden ser till att främja förbudszoner och längre uppehållsperioder under våren och leken. Speciellt i större delar av våra södra skärgårdar i Sverige.

Victor Söderberg. Rapala Proguide och anställd på Mojoboat har en god kännedom av det arkipelagiska fisket.

– Att bryta mönstret är en viktig del i mitt fiske. våra skärgårdsgäddor har förmodligen sett en miljon beten med tailar på. Och självklart är det ett bra koncept. Men att bryta trenden för mig kan ju tex vara att ”speed” veva låt säga en X-Rap Peto, över det där heta gräset i viken.
-Att skapa reaktions hugg genom ett snabbt fiske är faktiskt inte att underskatta på våren. Man kan till och med överdriva hastigheten i dom första kasten just för att väcka nyfikenheten hos gäddorna inför dom andra kasten.

Morgan ”Mogge” Lewin lurar gäddorna i vassen

Ge inte upp!

För ett par år sen. Någon gång under mitten av februari så finns minnen från när jag verkligen ”trycker” ner båten över den där sista iskanten ner till vattnet. Redan innan fisket börjat är jag genomblöt av svett. Rampningen var i värsta laget. Men nu var man väl på vattnet för att påbörja den tänkta planen.

Området jag valt att fiska idag är en älvsträcka några kilometer från hemmet. Vanligtvis håller det här området otroliga mängder brax och stor mört. så en snabb kik på lodet över området för att lokalisera exakt var stimmen befann sig innan fisket började. Betena lades ut i strategisk ordning. Jag var fast besluten att lyckas ”klippa” en bättre fisk den här dagen men det var förgäves. Dag ett var slut…dag två likaså….dag tre även den….

Dag fyra! förstår ni?
Fyra dagar och jag närmar mig 40 timmar på ett och samma stim utan ett pet!!

Man kan ju undra varför?

För att vetskapen om stor fisk ligger till grunden för mitt val av plats och jag vill inte ge mig! Det tär på psyket men jag försöker hänga i.

En annan meriterad Rapala Proguide Morgan ”Mogge” Lewin har ordet.

– För mig betyder vårfisket, allt annat än att flänga runt i 40 knop från plats till plats.
Personligen fiskar jag väldigt sakta på våren och även jag, som tidigare nämnts riktar in mig på stora betesstim. Väljer mitt område och håller oftast fast vid planen.
-Hugg perioderna kan vara väldigt koncentrerade under dagen så det gäller att vara med när det händer. Det gäller att bibehålla lugnet och tålamodet!

Och det var exakt det som hände mig den här dagen i februari för några år sen! efter den totala misären och fyra dagar så lossnade det.

Helt plötsligt så kom kontakterna. Ett hugg!….En stöt!….En tail dragning!

Och så PANG! där satt hon! Ett hårt hugg med tunga gung i andra änden av linan.
Pulsen steg till max och strax fick jag äntligen se en massiv gädd-skalle och en bred rygg som klöv vattenytan.

Det var inget snack om att fisken var över 10-kilos strecket. Jag skulle precis sträcka mig efter håven när jag ”råkade” ge henne en uns av slack i linan. Ett par snabba huvudskakningar senare så hade hon spottat betet….

En stor bred fena var det sista som lämnade synfältet när hon försvann ner i djupet igen.

Där satt jag med handflatorna i ansiktet och skrek några väl valda ord. Efter så pass många timmar kan jag villigt erkänna att jag var rätt trasig i psyket efter detta.

Men det blir fler chanser!

Avslutningsvis

En man med lång erfarenhet inom branschen och många år inom guideverksamheten är förstås Rapala Proguide Mikael Puhakka.

-Lokal kännedom är enormt viktigt i mitt fiske. Att få studera områdena och planera mitt fiske genom sjökort och kartor är nått jag lägger vikt på.
-Nyckeln för mitt vårfiske är ”sakta”  och att fiska långsamt med långa pauser.

-Leta efter vikar som håller varmare vattentemperatur kan vara en bra plan. Och att fiska strax utanför vikarna för att söka sig längre in succesivt är bra tips!

-Jag försöker även vara väldigt försiktig med hantering av fisken under vårfisket. Romstinna honor bör hanteras med stor aktsamhet.

Så kontentan av våra tips borde kunna summeras i följande?

Att bygga upp din plan. Vara fast besluten och fokuserad på vattnet kommer ta dig långt. Hitta områden som håller mycket betesfisk och fiska långsamt. Men var inte rädd för att bryta mönstret och ”speed” veva ditt beta genom det där gräsiga området!

Fiskar du älv så sök efter lugnare partier och bakvatten. Från land kanske du istället söker mer fart i vattnet (för att lättare hitta öppet vatten). Under broar och små strömmar, åar och sund.

Beten med sakta sjunkande gång och stora svansar kan bli ett första val. Men även snabba vibrerande paddlar kan bryta mönstren en seg dag.

Hitta vikar som håller varmare vatten. Och fiska dom där skarpa kanterna upp mot grundare vatten innan leken.
Lägga tiden på dom där riktigt varma och soliga vårdagarna, mitt på dagen!

Men framför allt, Tro på vad du gör och ha tålamod!

Jag hoppas ni fick med er nått bra tips för erat kommande vårfiske. Så håller jag tummarna att ni lyckas ta en riktig baddare!

Jonatan Nellfors