Under 2017 utförde jag en rad testfisken av Rapalas nya beten Super Shadow Rap, X-Rap Scoop och X-Rap Peto. Betena skulle grundligt testas igenom så balans, kvalitet, färger, finish, krokar, fjäderringar etc skulle vara spot on till lanseringen i år. Dessutom ville jag sätta dom i test i en rad olika vatten, miljöer och förhållanden så istället för att enbart satsa på att fånga stor fisk på dom så ville jag ta reda på användningsområdena för betena. Grunda grumliga vikar, pelagiskt spinn, klarvattenfiske, strömmande vatten etc gicks igenom och styrkor antecknades.
Jag tänkte skriva några korta rader om Super Shadow Rap idag och vad jag upptäckt hos betet.
SSDR är ett 16cm långt och 77gr tungt jerkbait. Alltså en ”true jerkbait” vilket innebär att den har en ”lip” eller sked. Vi i Sverige har länge använt uttrycket jerkbait som ett samlingsnamn för en rad olika beten vi fiskat en jerk eller twitch-metoden, alltså att rycka hem betet med spötoppen och däremellan ta in löslinan med rullen. Men många av betena är alltså inga egentligen jerkbaits utan tex gliders (dom utan sked). Skeden gör att betet får ett lite annat beteende än en glider då vattnet trycker och påverkar betet på ett annat vis då skeden klyver vattnet och därmed kränger betets kropp. Tex vet vi att många gliders om man vevar dom så simmar dom i ett S-mönster och det gör även SSDR fast med skillnaden att skeden kränger kroppen så när du fiskar den som en crank, alltså vevar, så får den även bellyflash. Alltså simmar den inte enbart i ett S-mönster utan även rullar som många vobblers gör. Och vi vet hur effektiva vobblers med rullande gång är för stor gädda… Detta öppnar upp möjligheterna att använda SSDR som ett väldigt effektiv crank och gör den därmed mångsidig.
Genom att ”tappa” försiktigt med spöt kan vi få SSDR att vända från sida till sida nästan på plats. Lite hårdare knyckar och vi kan skicka iväg den åt sidorna, få den att sticka iväg lite nedåt osv. Gör du en längre ”pull” med den, alltså bestämt men inte för hårt drar betet med spöt ca 50-80cm och direkt för spöt framåt och ger slacklina kan du få den att göra en 180 graders vändning och titta bakåt, lite kraftfullare än så kan den göra en 360 graders spinn och se riktigt skadad och förvirrad ut samtidigt som den visar sin höga profil åt alla håll i en 360 graders vinkel, effektivt!
En riktigt hård knyck och SSDR vänder sidan nedåt vilket är riktigt bra vid pelagiskt fiske då gäddorna nedanför på djupt vatten får se en stor profil och kanske fatta intresse då den smalare löjan plötsligt visar sig vara en stor mört eller mindre brax. Ett effektivt sätt att fiska den över djupt vatten eller pelagiskt är just att göra dessa knyck följt av längre pauser så gäddan hinner stiga upp till betet. Så grundregeln vid detta fiske är att inte fiska för fort utan göra täta längre pauser, förutom när gäddan är riktigt aktiv och aggressiv för då kommer den upp som en raket ändå.
Som crank kan vi också använda SSDR på många vis. Normal inspinningshastighet och den simmar med rullande gång och bellyflash. Veva på fortare för reaction strikes och ännu mer belly flash. Hitta rytmen för dagen och släng in lite spinnstopp eller varför inte pausa, twitcha några gånger och sedan veva iväg, eller avsluta hemtagningen med en jerk/pull och stanna, bam!
Ytterligare en styrka hos betet är super slow monoton hemtagning som crank vilket ger betet nästan en non-action stil. Alltså simmar betet mer likt en riktig betesfisk och bara vaggar eller ”darrar” lite med kroppen medan den kryssar framåt. Det var med denna metod på grunt vatten om ca 2m djup som jag fått min hittils största SSDR gädda på 11,8kg 119cm. Det var en slö dag med dåliga förhållanden och fiske i ett område med högt fisketryck där gäddorna sett det mesta som SSDR som non action-bait lyckades överlista denna fisk. Kanske var det just det subtila rörelsemönstret som gjorde tricket då det skiljer sig från många andra beten och metoder vi sportfiskare använder oss av.
Betet har gått mycket bra för mig och jag skulle vilja säga att det är ett bra allroundbete som har funkat i klart och grumligt vatten, insjöar, älvar, grunt och djupt. Jag har tom fått nån bonusgös på dom och en av dom allra första fiskar jag fick när jag började testa dom va faktiskt en mindre gös. Betet är mångsidigt och kul att fiska då du kan med träning få den att göra 180 graders svängar och alla möjliga tricks. Utnyttja den höga profilen genom att visa den åt sidorna på grunt vatten och jerka hårade så den visar bredsidan nedåt vid djupare fiske och en tumregel (inge regler utan undantag) är att fiska försiktigare i klart vatten då gäddan jagar mycket med synen och lite hårdare i grumligt vatten så dom hör/känner betet från längre avstånd.
Nu äntligen är dom här och det ska bli riktigt kul att se vilka fiskar ni alla kommer fånga på dom i år! 🙂