Det tålamodskrävande men heta förleksfisket under tidig vår med chans på riktigt stor gädda passerade väldigt fort i år då jag hade väldigt mycket att göra vid sidan av fisket. Men några pass hans med och ett gäng fina gäddor synade båten men ingen av dom riktigt stora. Väl hemma efter våran skreiresa till Norge valde jag att fiska lite nya sjöar och blandade gäddfisket med en del abborrfiske. Resultatet var mediokert vilket man får räkna med när man utforskar nya vatten då mycket tid går åt att loda sjöarna och åka runt och kika på strukturer, bottenhårdhet, in-utlopp, strömmar, syresättning, vegetation, nedfallna träd, gäddans lekområden, hålla koll på temperaturförändringarna i vattnet, bytesfiskens rörelsemönster, storlek av stimmen, fördelningen mellan mindre och större bytefisker osv. Ett ganska krävande arbete men väldigt viktigt ur många synpunkter.

”För det första är det riktigt bra träning för dig själv. Även om du är van att göra detta och har en skaplig humm om hur du vill gå tillväga så är repetition alltid bra och alla vatten är unika.”

”Om du bestämmer dig för att satsa/fiska ditt nyfunna vatten så är informationen du samlar ihop under scoutningen oumbärlig och ett enormt hjälpmedel för att snabbare knäcka koder och lyckas.”

”Varje nytt vatten du scoutar och lär dig bär du nytta av i framtiden då man alltid upptäcker något man sedan kan applicera i andra vatten.”

”Sist men inte minst är det väldigt tillfredsställande att ha gjort ett ordentligt grundarbete och jobbat fram en plan som sedan snabbt ger resultat istället för att fiska på måfå i närmaste vass. Kan låta tråkigt att lägga ned den tiden då man helst bara vill fiska och så tyckte även jag en gång i tiden men efter att ha tagit mig igenom dom bitarna och upptäckt att jag faktiskt blir duktigare av det så har det blivit en del av mitt fiske som jag uppskattar väldigt mycket. Och vill man bli en duktig fiskare och kunna lyckas i många olika vatten är det i stort sett nödvändigt att genomgå detta.”

Jag rekommenderar verkligen att man funderar lite kring sitt fiske och vattnen man fiskar för att ha större lycka i framtiden men man kan själv välja vilken nivå man lägger sig på. Självfallet behöver man inte plocka isär ett vatten fullkomligt för att lyckas utan det kan räcka att man håller ögat på tex vattentempen och försöker se sambanden vart och när man fångar gäddan vid en viss temp. När man väl har koll på det kan man ta nästa grej och varje pusselbit du lägger dit kommer att hjälpa dig i ditt fiske.

Att i detalj återge exakt hur jag väljer att gå tillväga med en exempelvis mindre insjö under vårens fiske skulle kräva att jag sitter här och skriver en bok så jag ska bespara både mig själv och er det. Betesmässigt har jag några grundpelare att stå på som jag sedan moddar och finlirar mellan beroende på situationen. I grova drag är det två kategorier:

Stora sävliga beten för riktat fiske efter stor gädda när jag väl tycks ha någorlunda bra koll på vart dom stora individerna uppehåller sig. Dessa beten används också under sega dagar då gäddan är mindre aktiv och svårare att locka till hugg. Detta innebär tex RIP Curly Tails i 8 och 6 tum som jag varierar djupet med med hjälp av viktsystemet MDSS. Vid något grundare fiske använder jag samma beten med mindre bly eller så går jag över till tex Seeker Shad Giant Tail eller RIP Shads med RIP Rigger. Alltså stora beten med lugn gång. I kallt vatten och sega gäddor behöver hemtagningen vara relativt långsam vilket gör att varje kast tar ganska lång tid då betet ska låtas sjunka till rätt djup och fiskas långsamt på rätt djup. Därav kan det vara tidsförödande att köra denna metod om man har stora områden att täcka av och inte riktigt vet vart gäddan står. Då kan man välja ett bete ur nästa kategori istället vilket vi kan kalla för sökbeten eller reaktionsbeten.

Med sökbeten menar jag lättkastade beten som tål att fiskas lite snabbare och har ofta en ettrigare gång för att pocka på gäddans uppmärksamhet från långt håll genom att dom trycker vatten/skickar ut vibrationer som gäddans sidolinje fångar upp. Betena låter också mer och helt enkelt för lite liv under ytan. Dessa beten är perfekta att söka av stora områden med då du kan ha båten i snabbare rörelse och täcka mycket större ytor genom snabbare kast. På djupt vatten väljer jag gärna att köra med beten som sjunker snabbare för att minska tiden betet ska sjunka och då lämpar sig tex Knockr Minnow riktigt bra som är enkel att räkna ner och bara veva in på rätt djup. Knockr Minnow kunde ni för övrigt se fiskas som ett sökbete under Pike Fight med goda resultat. I grundare vatten är tex Rapala Shad Rap och X-Rap Jointed 13 bra beten som kan fiskas snabbt.

Sen har vi dom där dagarna under våren då gäddan inte går på snabbt fiskade beten utan då gäller det att ha tålamod och systematiskt fiska av områdena med sävligare beten med långsammare hemtagning och sjunkhastighet. Sånt är fiske 😉 Men även om man inte får fisk genom att gå över områden med sökbeten så ger det ändå information genom att du kan ha följare du sedan kastar på med sävligare beten och framförallt genom att fiska dig lite snabbt över ett område så är du mer uppmärksam på saker än att du bara passerar med båten och kan hitta växtlighet etc som du missat. Så att fiska sökbeten har fler funktioner än att bara fånga fisk. Sen är det inte tråkigt heller dom dagarna sökbetena slukas med hull och hår för då är gäddan ofta aktiv och aggressiv och huggen är hårda och ofta många då du fiskar av så stora ytor. Sökbeten är även perfekta efterleksbeten då gäddan många gånger gillar tempo och oväsan när dom är hungriga efter leken. Har man några olika ur varje kategori så klarar man av alla årstider och djup under säsongens gång, det gäller bara att hitta kombinationen för dagen.

Så efter att ha misslyckats en del under våren med mina nya projekt  så träffade jag till slut rätt och fick bekanta mig med en fin gädda på 10,45kg och 114cm. Och vet ni vad? Hon gav mig en ledtråd inför framtida satsningar! 🙂

Jag vill även passa på att välkomna våran nya teammedlem Andreas Ingrids 🙂

Normark har en katalog med gäddprylar samlade vilket ni kan läsa här.