Om en vecka är det dags för mig att gästa FishEco med JanO i spetsen och deltaga i Livefisket så jag har varit ute en hel del och rekat. Då jag har fiskat ovanligt lite sista månaden pga väldigt mycket jobb och hemmasysslor så har jag sista veckan varit ute nästan dagligen på väldigt många olika ställen på älven för att få en känsla för när, hur och var fisken befinner sig för tillfället. September månad har varit extremt mild här i Dalarna och man kan påstå att det fortfarande var sommar. Det här medför att den försenade hösten, vattentemperaturen och fiskens rörelsemönster inte följt cykeln för ett normalt år, alltså kan man inte enbart luta sig tillbaka på erfarenhet och rutin utan det gäller att adaptera sig till förhållandena. Sent i september var det fortfarande 14-15 grader varmt i älven men kylan som nu slagit till sista tiden har gjort att vattentemperaturen fullkomligt rasat och är nu nere på 9-10 grader och sjunker för varje dag som går. Sista veckan har jag märkt att dom vanliga mönstren för den här tiden på året inte stämmer och det har krävts en del letande och tänkande för att få en känsla för hur man skall gå till väga. Vitfisken har börjat röra sig till övervintringsställena och stimmen på dom platserna blir allt tätare, vi är med andra ord mitt i en övergångsperiod från den varma säsongen då fisken är utspridd lite överallt till att dom klumpar ihop sig inför vintern. En sådan period är alltid svårfiskad då allt är i rörelse och det kan vara svårt att hitta fasta mönster till sitt fiske. Jag upplever att vitfisken flyttar sig något innan gäddorna ”förstår” att haka på så dessa stora stim av bytesfisk har nödvändigtvis inte dragit till sig gäddorna än. Så vart är gäddorna?
Det kan vara utmanande att hitta dom just nu och vissa dagar kan du hitta och få dom på lite oväntade ställen medan du fortfarande kan få enstaka fina gäddor på ställen där dom befinner sig under tidig höst, alltså gäddor som än inte dragit vidare mot områden där dom håller sig över vintern. När jag fiskar efter stora individer i älven så försöker jag ofta rikta mitt fiske mot gäddor som äter och befinner sig i närheten av stimmen av brax och det är alltså dessa braxar jag först och främst letar efter och när jag väl hittat dom så försöker jag observera och förstå hur dom rör sig under dygnets olika timmar för att därefter lägga upp taktiken för mitt fiske kring den informationen. Områden som inte håller regnbåge eller annan bra eller ”enkel” kost åt gäddorna så lyckas jag ofta få dom större gäddorna kring just braxar medan mellanfiskarna på 4-8kg kan hittas kring löjorna och mörtarna, dock inga regler utan undantag!

Jag har även testfiskat under dessa dagar och det har verkligen varit tufft nu med den snabba nedkylningen. Vissa dagar har jag inte fått dom att peta på grejerna alls medan vissa dagar gett kontakter och följare utan att man lyckas kroka dom. Sedan träffar man rätt vissa dagar och dom smäller på, typiskt höstfiske och framförallt under övergångsperioden. Siktet har varit inställt på stor gädda, alltså allt eller inget, så jag har enbart fiskat kring braxarna och under en sådan kväll kom det äntligen en bra fisk! Jag fick dock vänta länge och väl på hugget men hade ringat in ett område med gott om brax där allt verkade stämma så jag stod kvar på området och fiskade med tålamod. Dock satt det väldigt långt inne och solnedgången hann passera och det var riktigt mörkt innan hugget kom över 8-9m djupt vatten utanför en brant till grunt vatten. Fisken hade en bred nacke och rygg med en massiv skalle som designad för att klappa i sig braxar på löpande band. Den hade en rätt bra höjd framtill som antagligen skvallrar om att den börjat bunkra i sig mat men den smalnade av lite längst bak så den har inte hunnit dra på sig ordentligt med hull. Någon vikt togs inte på denna fisk men att det är en mäktig varelse som älvens invånare får passa sig för är säkert 🙂 D Att fighta dessa stora fiskar i skenet av pannlampan är mycket spännande då det är svårt att bedöma storlek i vattnet och man ser en ljus sida skymta förbi innan den dyker igen i ett försök att komma undan.

Beten som fungerar bäst för mig till detta fiske är stora beten med lugn rullande gång som jag i regel tar hem mycket långsamt. En stor curlytail med bred svans som slingrar lojt även vid långsam hemtagning riggad med rätt tyngd för det aktuella fiskedjupet är ett av dom säkrare korten. Ett färdigt koncept är den stora varianten av RIP Curly Tail med Multi Depth Screw System så har du ett bete som fungerar riktigt bra på braxätande gäddor och ett viktsystem där du enkelt hela tiden har rätt vikt när du går upp och ner för branten där braxarna stryker. Den riggen använder jag personligen väldigt mycket till det här fisket. Och lämna dom klenare spöna hemma om du ska testa det här fisket, här vill du ha rejält med power att nita fast gäddorna när chansen väl kommer och kraft att styra fisken ifrån bråte, båtmotorer etc så överdimensionera lite grann och var på den säkra sidan så du inte förlorar fisken du jobbat så hårt för! Compre Muskie från Shimano är spön framtagna för den brutala nordamerikanska muskien och räcker därmed gott och väl till att drilla våra krokodiler. Jag använder modellerna M86MHD (8,6″ 9oz) och M90XXH (9″ 16oz) personligen med Calcutta och Calcutta Conquest med Sufix 832 i dimension 0,33mm och det är en uppsättning som står pall allt och du kan då fiska beten från 50-450gr!

7

12 5