Så äntligen är det morgonen den 23e juni och en lång väntan är över. Månader av funderingar, planering, förväntningar och en lång resa är över. Vi är installerade i vårat boende och båten ligger i hamn redo att skjutsa oss ut på ett äventyr för livet. En sista check innan utfärd bekräftar att alla prylar, säkerhetsutrustning osv är på plats likväl att båten är fulltankad och ekolod samt gps riggade. En god frukost lägger grunden för dagen och när vi kort senare promenerar över gatan till båten är det en surrealistisk känsla.. Om bara en kort stund kommer vi stå på ett legendariskt vatten och göra våra första av många tusen kast den kommande en och en halv veckan. Vi lösgör båten och börjar sakta röra oss ut ur hamnen som ligger helt tyst så här tidigt på morgonen bortsett från det rika fågellivet samt plogandet och plaskandet av stora multar, idar och en och annan karp. Dessutom ler solen mot oss brett och nattens oväder med regn och åska är som bortblåst vilket lurade oss att ta på oss lite för mycket kläder.

Då vi så noggrant under månader skissat på en grundläggande plan har vi redan på väg ut klart för oss vart första stoppet blir. Även hur vi därefter under dagen ska röra oss och attackera olika förutbestämda platser. Det är en blandning av rena abborrhak, ”multispecies-spots”, göshålor och allt från grunda till djupa sådana. Även ett par tänkbara ställen för gäddan ska hinnas med och kastas av under dagen. Men första stoppet är ett grundområde med riklig vegetation i anslutning till djupare vatten. Området vi ska fiska av varierar mellan 1-3m djupt med branter om 5-9m utanför. Något längre bort blir det rejäla djup. Tanken här är att det är ett ställe för födosök för abborren där dom har möjlighet att röra sig utefter branten precis utanför gräset samt in i vegetationen för att jaga. Det djupare vattnet ger dom en snabb och enkel möjlighet att röra sig utåt när dom är på det humöret.
Först åker vi vid sidan av området och bildar oss en uppfattning om hur djupbranten går, hur växtligheten ser ut och försöker på lodet markera intressanta ställen som stenar, träd osv. Vi ser även några mindre stim av abborre på ekolodet om 4-8 individer som står på ca 5-7m djup. Förmodligen mindre aktiv fisk men vi spar en waypoint på dom för att eventuellt kunna börja se ett mönster efter ett par dagar. Ett område i växtligheten ser hetare ut än det andra och är i slutet av sträckan så vi bestämmer oss för att börja i mitten och fiska oss mot det som ser bäst ut. Nu kommer vi fiska grunt vatten med fläckvis rik växtlighet så vi väljer att köra olika beten och metoder hela tiden för att få en ledtråd om vad som kan tänkas fungera. Allt från aggressivt jerkbaitfiske med den grymma Shadow Rap och Shadow Rap Shad från Rapala, ettrigt vobblerfiske med tex Jointed Shad Rap till långsammare presentation med tex So-Run Spike Tail riggad med VMC 7329DD (Drop dead weighted), Vibrax spinnare, Texas-riggade Storm Joker Shad och allt där emellan skall testas och utvärderas för att hitta den mest fångstgivande metoden för varje tillfälle. Och inte nog med att man har två olika beten och metoder i vattnet så kan man snabbt se om en följare på ett bete tar ett helt annat bete då kompisen i båten snabbt kan hiva dit sitt. Börjar det nappa på ett bete tacklar vi båda snabbt till den metoden som fungerar för stunden. Enkelt och effektivt!
Driften börjar slött som vi misstänkte då området inte känns 100% hett men vi kör på lugnt och metodiskt för att inte börja stressa och missa viktiga ledtrådar. Du får även chansen att jobba in rätt känsla och få rätt rytm i kroppen genom att få ”värma upp” lite innan man hamnar i hetluften. Det finns även en sanning man inte ska glömma i detta vatten och det är att även om det finns väldigt mycket fisk och stor sådan så är det enorma ytor och inte ett vatten som är helt enkelt att lyckas i. Du kommer inte att få fisk lite här och där utan måste ofta jobba hårt för att hitta dom produktiva ställena och vid bra fiske kan det fortfarande röra sig om ganska begränsade fångster räknat i antal. Med det i åtanke var vi mycket väl förberedda på att vi mycket väl kan fiska tomt i timmar innan vi hittar dom första fiskarna. Det här är något man hört så mycket om innan resan så instinktivt utgick jag ifrån att det inte skulle nappa på ett tag och att varje fisk under resan skulle värderas högt!
Med det sagda i åtanke kan ni förstå frossan som infinner sig när vi närmar oss det heta stället och på bara några kast hugger den första abborren som tyvärr lika snabbt kränger sig loss. Betet tas hem i rasande fart i hopp om att väcka instinkten att jaga och just när betet är framme vid båten och lyfts upp kommer det en sån väldig abborre i rasande fart efter och tvärvänder och försvinner igen! Hade jag inte så klart och tydligt sett hela abborren med dess ränder och allt hade jag haft mycket svårt att tro att det var just en abborre! Den var väl över halvmetern lång och hög som en jag vet inte vad… En tjurnackad bulldog var min första tanke och medan ådrorna i kroppen frös till is och jag försökte stamma till Mathias: ”Såååg du?!?! Va i helskotta?!” var fisken borta för gott och vi såg den aldrig igen. Vilken upplevelse att se att det faktiskt existerar monster av dessa proportioner. Ett sagoväsen man med pirr i magen drömt om många gånger i livet men avfärdat som övernaturliga fantasier hade just pilat förbi oss, nästan bara för att simma fram och flina åt oss för att sedan försvinna och skratta gott åt dom två stora frågetecknen ovan ytan.
Vi befinner oss alltså i Holland. Man har drömt om resan i flera månader och hoppats att man åtminstone ska få se en riktigt stor fisk nån gång under resan och nu har vi alltså inte hunnit fiska klart första timmen av våran tripp då denna makalösa borre visade sig.. Om man var förväntningsfull och hade fantasier innan resan så kan ni ju enkelt räkna ut att Hellevoetsluis nu hade besök av två stora barn hypade på nån allvarlig bokstavskombination 😀

Även om vi mer än gärna hade stannat i området och ville försöka fånga denna mastodonta best eller någon av dess syskon så var vi strikta med att när vi hittar fisk, antingen genom fångst eller följare, så avbryter vi snarast och sparar stället till tävlingen och istället lägger träningstiden på att hitta fler produktiva ställen. Inte ett beslut helt enkelt att ta då man har sin livs fiskefrossa men slutmålet med resan är viktigare än så. Vi har mycket vatten att täcka, två enorma tävlingsområden att lära oss, vi ska hinna knäcka koden för tre olika arter som vi ska lyckas med i olika väder och förhållanden så vi måste behålla vårat fokus och hålla oss till planen om vi ska ha någon vettig chans att placera oss i tävlingen. En kort förflyttning från stället med den stora besten hittar vi ett liknande område där vi snabbt fångar resans första abborre. Där avbryter vi och känner att vi nu har ett bra ställe för abborre som åtminstone fungerar i klart och soligt väder. Vi bestämmer oss för att åka vidare men återkomma hit en annan dag när vädret är helt annorlunda och kolla ifall dom går att fånga här även då.
Eftersom vi tänkt lägga dom två första träningsdagarna i zon 1 så fiskar vi metodiskt av abborrhak efter abborrhak med förhoppning om att hinna hitta så många ställen som möjligt och helst fånga dom både djupt och grunt. Under dagarna har vi lagt märke till att vattnet är otroligt ”mjölkigt”, dvs smutsigt och med dåligt siktdjup. Normalt ska vattnet här vara väldigt klart och när du fiskar grundare än 3-4 meter ska du se botten hela tiden. Nu ser vi inte ens ner till botten när det är 1m och vi får berättat för oss när vi talar med andra fiskare att det varit kraftig regn i Europa och framförallt Tyskland som gör att floden vi fiskar i blir väldigt lortig då det är slutstation för många, många åar, älvar, bäckar och kanaler som transporterar regnvattnet från Europa och hit. En faktor som kommer att påverka fisket och resultatet i tävlingen kraftigt kommer det visa sig, så nu gäller det att hitta melodin att lyckas fånga fisken ändock under dessa förutsättningar.

Gällande abborren visar det sig för våran del vara svårare att fånga dom som går djupare medan vi lyckas mycket bättre med dom grundare abborrarna. Vi lägger också märke till att det verkar röra sig om två ”olika” abborrar där dom som fångas djupare är mycket blekare i färgerna och oftare har bättre kondition. Valet av föda verkar också skilja sig beroende på vilka lokaliteter av abborre vi fiskar på då i vissa områden har dom väldigt röda fenor som dom kan tex få av att äta mycket kräftor.
Efter inledande trögt fiske efter gös visar det sig efter lite träning att jag och Mathias har knäckt ”göskoden” riktigt bra i zon 1 och hittar inte enbart flera bra lokaler där vi kontinuerligt, faktiskt enkelt, fångar gös även i bra storlek men vi lyckas hitta och fånga dom på flera olika djup. Ända från grunt på ca 2 meters djup till mellanskiktet 5-8 och även djupare än så vilket visar sig var väldigt viktigt under tävlingen. Vi skulle kunna säga att några av dom viktigaste faktorerna för oss att lyckas med gösen var båtplacering, rätt lindimension och rätt vikt på jiggskallen för dagen. Vissa dagar skulle det gå mycket sakta med lätt skalle medan det andra dagar skulle vara fart med tyngre skallar. Lätt skalle, djupt vatten, vind och strömmar ställer till det vilket gör att placeringen av båten jämte det tilltänkta fisket var A och O för att lyckas. Kan låta märkligt men det var enorm skillnad på att hamna ett par meter fel med båten mot att stå helt rätt med god linkontroll. Betesmässigt var det ett bete som dominerade för oss, nya Joker Shad från Storm som har en nyanserad midja och en speciell ”konsol” för paddeln vilket stadgar upp dess rörelser men som enkelt kan klippas bort för att paddeln ska få mera frihet att röra sig. Från dag till dag ändrades förhållandena och vi fick prova oss fram med klippt eller oklippt paddel i kombination med lättare eller tyngre skallar. En sak var dock säker varje dag, Jokern levererade när du hittade den rätta kombinationen! Även Superu Shaden i Storms So-Run-serie skördade många gösar under våran resa, en shadjigg som vi har stort förtroende för på hemmaplan.

Zon 1, eller den zonen närmast havet under tävlingen, är välkänd för att vara en svår zon att lokalisera och fånga gäddan i. Under våran träning lyckades vi hitta några riktigt fina gäddställen som mestadels var gräsbevuxna stora flak med branta kanter mot djupt vatten och mycket riktigt visade sig gäddorna genom några hugg som vi tappade samt ett par fina följare uppemot metern. Vi landade ingen gädda under träning i zon 1 men vi kände oss trygga med att veta vart dom finns och hur vi ska fånga dom så vi la ner träningen på gäddan snabbt för att inte pressa våra spots innan tävling. Istället skulle vi lägga resterande tid på abborren som i år verkar bli den fisk som kan komma att avgöra tävlingen då den visade sig kunna vara väldigt nyckfull att hitta och fånga.
Sammanfattningsvis är zon 1 av lugnare karaktär än zon 2 med något mindre båttrafik och nästan ingen kommersiell trafik. Vattnet upplevs lugnare och påverkas inte fullt så kraftigt av vind som zon 2. Den upplevs aningen grundare och det händer mer utefter stränderna och liknar fisket här hemma mer än den nedre zonen. Det finns mer struktur i form av öar, vikar, flikar och uddar. Vi känner oss väldigt komfortabla med gösfisket medan abborrfisket är lite mera nervöst och svårare att hitta mönstren i, mera träningsdagar skulle behövas. Överlägset bäst resultat på abborren har vi på grunt vatten medan vi hade det tufft med abborrarna som bodde djupare. Områdena som vi fångar abborren i är enorma och stimmen rör sig väldigt över dessa områden så timingen att vara på rätt plats vid rätt tillfälle är helt avgörande för att lyckas. Missar du lite blir du helt utan, får du en fullträff med timingen fiskar du fullt på några kast. Gäddan skall vara svår men våran träning gav oss en bra magkänsla om att vi ska lyckas med gäddan då det aldrig tog oss mer än 45min att lokalisera en intresserad gädda under träning i zon 1. Och en till sak…. snittstorleken på fisken och framförallt abborren i detta vatten är helt makalöst. Inte en abborre under 1kg lyckades vi fånga på hela resan….
I nästa avsnitt drar vi nedåt i systemet och tränar i zon 2 som är av annan karaktär och visar sig vara en tuff nöt att knäcka för samtliga team. Vi ska även syna en riktigt snygg gädda med dom häftigaste färgerna och teckningen vi skådat i verkligheten. Häng med! 🙂



