World Predator Classic – Vad är det?

Förkortad WPC är World Predator Classic en stor fisketävling efter våra vanligaste predatorer gädda, gös och abborre. I år var det tredje året WPC kördes och platsen har hittils varje gång hållits i flodsystemet i Hellevoetsluis i Holland. Tanken från arrangörerna har varit att hålla tävlingen tre år i rad på samma ställe för att sedan flytta och om den nu skall flyttas till nästa år återstå att se. Huvudsponsor för tävlingen är Rapala och Shimano vilket bådar för hög standard!

Tävlingen pågår i tre dagar (torsdag-lördag) och fiskare och team från hela världen samlas för att göra upp om den åtråvärda titeln. WPC är mycket stort ute i europa även fast vi i Sverige inte riktigt känner till den. Det finns egentligen tre kategorier inom tävlingen där båtar utgör den mest uppmärksammade medan man samtidigt arrangerar WPC för både streetfiskare och en egen kategori för kajaker. Vi ställde upp med båt tillsammans med drygt 50 andra team från världen. Sammanlagt representerades ca 20 länder i tävlingen.

Tävlingsreglerna är enkla. Varje dag räknar man in dom tre längsta abborrarna, tre längsta gösarna samt EN längsta gädda för varje team. Får man tex fler än tre abborrar under en dag så räknas alltså enbart dom tre längsta av dom. Varje centimeter är värt en poäng så om man tex räknar in tre abborrar på 40cm, tre gösar på 60cm och en gädda på 80cm så ger det totalt 380 poäng. I slutet av dagen räknas samtliga teams poäng ihop och man rangordnar teamen efter poäng. Den som får ihop flest poäng hamnar på plats 1 vilket ger 1 poäng till tävlingens summering. Efter tre dagars fiskande räknas din tre dagsplaceringar ihop och ger en totalsumma. Så om du tex kommer 4a första dagen, 6a andra dagen och 1a sista dagen så får du totalt 11 poäng. Den med minst poäng efter tre dagar koras som vinnare. Det är alltså två separata poängsystem, en för varje dag och så många centimeter du får ihop och en totalt för tävlingen där dina placeringar summeras. Ett bra system som ökar spänningen och gör att du kan komma ikapp även fast någon dag inte riktigt ville sig. Skulle ett lag nolla en dag och inte få någon fisk alls så får den lika många minuspoäng som antalet deltagande team vilket i år tror jag var -52 poäng. Skulle det inträffa en dag så är man ute ur leken direkt.

20
Här en tävlingsabborre på 47cm vilket ger 47 poäng för dagen.

Varje team får en måttbräda på 150cm med unika taggar samt deltagarnas namn samt en lånetelefon, unika klistermärken för varje fisk samt en gps sändare. Varje morgon innan tävling är det kaptensmöte där måttutrustningen lämnas ut medan man efter varje tävlingsdag får lämna tillbaka allt igen. När man fångar en fisk under tävling skall den fotas mot måttbrädan och man avrundar uppåt till närmaste centimeter. Själva fotograferandet sköter man själv med lånetelefonen som har en inbyggd app där man anger art, längd och fångstman. Fisken skall fotas med nosen mot stoppet, vänster flank på fisken mot kameran samt att den unika fisktaggen skall vara väl synlig på bild. Sedan tar man även ett poseringsfoto med samma sida på fisken synlig. Reglerna är strikta så hela fisken måste synas tydligt. När man är klar laddar man upp datan till appen och den går direkt till tävlingsledningen som granskar bilderna samt live-uppdaterar resultatet på nätet. Riktigt bra system som funkar bra fast det låter krångligt till en början. Man fyller även i samtliga fångster i en journal som sedan skall signeras av bägge i teamet som man sedan lämnar in efter tävling.

44
Fångstprotokollet fylles i samt signeras varje dag.

Förutom dom individuella momenten i tävlingen finns det även ett team-event där sponsorer tävlar som team. Det innebär tex att jag och Mathias som tävlar för Rapala/Storm och hette Rapala 2 tävlar i detta event tillsammans med Petri Varis (Finland) och Benjamin Castets (Frankrike) som också heter Rapala 2 mot alla andra par. Så särskilda priser delas ut till dom bästa sponsorteamen också. För övrigt var vi Team Storm och det enda lag som representerade Storm i tävlingen.

Än så länge kan vem som helst kan anmäla sig och delta i tävlingen men det är ganska kostsamt med anmälningsavgifter, licenser, logi, resa etc så dom flesta lagen är sponsrade. Reglerna, utrustningen, behörigheter etc är också ganska krävande så man lär se över det noggrant innan man ger sig iväg. Då bland annat Finland och England har nationella kvalificeringar för att ta sig till WPC så kommer man gissningsvis i framtiden kvala in till sluttävlingen.

Vattnet man fiskar i är stort.. Mycket stort! Väl ute på vattnet upplever man det som en stor sjö snarare än en älv/flod som det är. Det rinner otaliga små bäckar, åar, kanaler och stora älvar ihop till detta system från lite varstans i Europa så områdena är enorma. Till tävlingen har man begränsat området till två zoner som tillsammans är ca 5,5mil långt. Lägg därtill att systemet kan vara flera kilometer brett på sina ställen så börjar vi snacka om mycket vatten att hitta fisken i. Du hittar stora grundområden, djupfåror, vikar, öar, konstgjorda stenöar, pirer m.m. Det finns flera stora hamnar inom tävlingsområdet och båttrafiken är mycket livlig. Tom stora fartyg på 100 meter och mer kryssar fram och tillbaka inom tävlingsområdet så det gäller att planera sitt fiske. Vattnet håller relativt hög temperatur jämte vad vi är vana vid då det ligger så mycket längre söderut. Kombinationen av det mildare klimatet, bräckt vatten som blandas från slussarna/dammarna från havet och hög näring får inte bara växtlighet att trivas utan även fisken. Fisken här växer mycket snabbt och blir enormt stor. Vad sägs om abborrar över 3kg, gäddor över 20kg, mörtar långt över kilot osv? Här finns det gott om dom och fiskar som vi drömmer om kommer upp titt som tätt här. Men tro inte att det är helt enkelt att fånga dom…

Nu vet ni lite mer om vattnet, tävlingen osv så börjar vi i nästa del titta mer på våran resa till Holland och WPC samt återge upplevelsen med våra egna ord. Dessutom ska vi avslöja lite om hur vi gick till väga, vilka beten vi nådde framgång med pluss mycket annat gott!

16
Bara att snällt kliva undan när dessa dundrar förbi… Störst går först!
34
På plats i Holland och redo att börja jobba. Se mer i kommande inlägg!
10
I Holland finns det gott om får… Väldigt gott om får! Här har man tom klämt in dom inne i en hamn 😀
6
Let the games begin!
53
Rapala är officiell huvudsponsor tillsammans med Shimano. Här nya Rapala Shadow Rap Shad som inte bara är ett utmärkt bete som fiskar grymt bra utan även var det officiella betet för tävlingen.

79