Som så mycket annat här i livet är förberedelser inför resor och uppgifter mycket viktiga för att allting ska flyta på så bra som möjligt när det väl är dags. Och fisket är inte på något vis annorlunda då utrustning som är trimmad, riggad och klar samt har sin givna plats i båten underlättar och spar enormt med tid när det väl är dags att fiska. Och än viktigare blir det under tävling då man ska försöka vara effektiv och ha betena i vattnet så många minuter som möjligt.

Inför resan planerade och diskuterade jag och Mathias i månader om vad vi kommer behöva ha med oss gällande spön, rullar, beten, krokar, tänger, håvar, vilket mellanmål i båten som är smidigast och hur många liter vatten vi skulle behöva per fiskedag. Alla detaljer gicks igenom noggrant för att vi skulle optimera förvaringsutrymmet i båten och kunna ha med allt som tänktes behövas. Vi gick igenom kategori för kategori och tex när vi pratade om spön så tog vi hänsyn till arterna vi skulle fiska och under vilka förhållanden. För att ta ett exempel så när vi tex pratade om spön och rullar till abborren så ville vi kunna jiggfiska djupt med tyngre skallar där tex ett Shimano Zodias 166Mite (6,5fot till 21gr) med en Shimano Curado i 70 storlek fungerar ypperligt som både har en känslig topp och bra ryggrad för att lyfta dom tyngre jiggarna. Men vi ville även kunna jigga djupt med lättare beten eller ha en väldigt mjuk topp ifall fisken var försiktig och spottade när dom kände motståndet från spötoppen vilket faktiskt inträffade under tävlingsdagarna och då kom ett Shimano Yasei Dropshot White till sin fulla rätt då du hann ana på spötoppen att fisken tog betet och du hann göra mothugg innan dom spottade. Vi ville även kunna fiska vobbler, jerkbaits, spinnare osv så vi plockade ihop rullar och spön ämnade för dom olika uppgifterna. En klar favorit under resan blev jerkbaitfiske efter abborre med Rapala Shadow Rap och Shadow Rap Shad i kombination med Shimano Zodias 168LBFS med en Shimano Metanium DC på, vilken känslig kombo och fröjd att drilla på! När vi hade gått igenom vilka rullar och spön vi kunde tänkas behöva provade vi att sortera dom i spöfacken på Z9an för att säkerställa att vi inte hade för mycket med oss och att man enkelt och smidigt kunde plocka upp och ner spön efter behov. Samtliga rullar fick även ny och fräsch lina i olika dimensioner för att täcka olika behov. Sufix Nanobraid och Sufix PRO 8 fick ta hand om abborren och gösen medan Sufix 832 spolades på gäddrullarna.

7
Mycket spön och rullar blir det för att täcka alla behov. Shimano dominerade medan G Loomis fick stärka upp truppen ytterligare bland spöna. Rullarna var självklart 100% Shimano!

Samma procedur gick vi igenom med beten, krokar, tänger och annat material. Efter långa diskussioner om gångbara beten började vi forma en plan för hur och med vad vi ville fiska och därefter började ett mödosamt arbete att samla upp alla dessa beten, sortera dom i Plano-lådor efter betestyp, färger och storlekar. När det var klart hade vi en trave med boxar för gädda, gös och abborre. I båten avvarade vi ett fack för varje art för att snabbt hitta rätt under tävlingen. Ville du tex ha ett hårt bete som vobbler eller jerk till abborre så visste du exakt vilken lucka du skulle öppna för att hitta alla boxar med hårda abborrbeten. Ville du ha ett mjukt bete för borren så öppnade du en annan osv. Likaså gick vi igenom krokarna till våra beten, knöt ihop massvis med stingers, tafsar m.m. för att slippa göra det under resan. Gick tex en tafs av skulle du bara kunna öppna den dedikerade boxen för tafsar och plocka upp en ny. Efter otaliga timmar var allt iordning och hade sin plats i båten och bara en sån förberedande sak ger en inre ro och ökar fokusen till tävling. Att vi gjorde detta tillsammans medför också att allting flyter på blixtsnabbt ute på vattnet då om Mathias tex drar av sin tafs så plockar jag snabbt fram en åt honom medan han tar fram saxen för att så snabbt som möjligt fiska effektivt igen. Samarbetet är A och O och där skötte vi oss över förväntan!

FB_IMG_1467637740370
Ordning och reda: Planobox fylld med jiggskallar, krokar, sänken etc från VMC. Varje krokstorlek och modell prydligt och lättillgängligt på plats. Bara att köra!!

Förutom rent utrustningsmässigt letade vi i god tid fram djupkartor för tävlingsområdet som vi om och om igen studerade, ritade i, diskuterade och planerade. Vi googlade efter information om vattnet och tittade på mycket bilder. Försökte ta reda på vilka områden som har mycket växtlighet osv. Mathias har varit där en gång tidigare i livet vilket underlättade då han kunde minnas vissa delar av området och hur biotopen såg ut. Men med dom stora vattenvolymerna och att Mathias då endast hade fiskat där 4 dagar lämnar ändå en stor skugga över våran karta. När vi kände att vi inte kunde planera noggrannare rent teoretiskt utan att faktiskt vara på vattnet så ringade vi in alla tänkbara platser som vi sedan under träning skulle besöka och bekräfta eller rata.

karta
Ett 55km långt tävlingsområde rejält utzoomat. Tävlingen är uppdelad i två zoner, den röda och blå (Rapala- och Shimanozonen). Högst upp till vänster är Hellevoetsluis där vi bodde och tävlingen utgår ifrån.

Morgonen den 21a juni är vi riggade och klara med allt. Båten och bilen checkas en sista gång innan vi rullar från Falun mot Göteborg där vi skulle ta färjan över till Kiel för att sedan fortsätta våran resa mot Hellevoetsluis. Resan gick helt utan missöden och taggade till tusan men aningen trötta av närmare två dygns resande anländer vi till Cape Helius och checkar in till vårat hus där vi ska bo under resan. Eftersom vi anländer vid ca 20.00 tar vi beslutet att bara äta middag och ta en dusch för att kliva upp tidigt nästa dag och traila i båt och göra iordning allt inför den stundande träningen.

I nästa avsnitt av våran bloggserie om World Predator Classic är det äntligen dags att fiska, så häng med och se hur sportfisket i ett riktigt predatorparadis ser ut!

1
Bild tagen från huset kvällen vi anlände. Morgonen efter la vi till i hamnen där vi hade en egen plats för båten under resten av våran vistelse. Väldigt smidigt att bara hoppa i på morgonen med spön, beten och allt redan klart i båten.
11
Huvudkvarteret för tävlingen.
29
Hela den idylliska byn Hellevoetsluis andades WPC och överallt fanns skyltar och reklam. Det kunde inte undgå någon lokalbo att predatorfiskare från hela världen var på besök i deras hemstad. Överallt fick vi glada leenden och vinkande åskådare 🙂
33
Snabb tupplur på båten vid en sidoväg för att orka fortsätta den två dygn långa resan.
20160621_180818
Här vinkar vi adjö till Sverige och Göteborg alltmedan fjärilarna kittlar i magen på väg mot Holland och WPC.
79
Gatan mellan vårat boende och hemmahamnen. Väldigt rogivande och vacker plats.
80
Home sweet home. Tillsammans med Team WPC från Polen var detta vårat hem under vistelsen i Hellevoetsluis.