Om du så är en seriös gäddfiskare som vill ha det bästa och anpassar din utrustning för tuffa tag med stora gäddor och stora moderna gäddbeten eller pysslar med tävlingsfiske efter gädda där du vill optimera utrustningen och ta till vara på varje chans som ges så ska du ta en närmare titt på Shimanos Compre Muskie-spön som ursprungligen designades för krävande muskiefiske för kräsna muskiefiskare.
Riktat fiske efter stor gädda samt tävlingsfiske efter gädda växer i popularitet för varje år och trenden att fiska med större och tyngre beten håller i sig. Allt fler börjar se över sin utrustning för detta krävande fiske och man skaffar kraftigare spön och rullar som ska tåla belastningen av detta tunga fiske. Mycket av trenderna i dagens skandinaviska gäddfiske kommer från muskiefisket på andra sidan atlanten där vi hämtar inspiration och personligen har jag i flera år studerat hur och med vilken anpassad utrustning man bedriver detta fisket i USA. Mycket för att jag vill få lite nytänk i mitt fiske samt att jag tyckt att jänkarna i vissa avseenden legat före oss, framförallt när det kommer till dimensioneringen av utrustning. I 4-5 år har jag fiskat med riktigt kraftig utrustning när jag riktat mitt fiske efter stor gädda och jag har lärt mig några saker efter vägen vilka jag ska dela med mig av här på Proguide-bloggen under året. Med riktigt kraftig utrustning menar jag långa spön klassade för kastvikter från 300gr och uppåt samt rullar som tål detta fiske. En utrustning som många, innan dom provat, avfärdar som onödigt överdimensionerat men tar du en titt på hur fruktansvärt brutal och skoningslös en stor gädda kan vara så känns det tryggt att vara rejält ”beväpnad” mot en sådan motståndare.

Innan vi tar en titt på dessa två muskiespön från Shimano så ska jag gå igenom några mycket tunga argument vad en seriös gäddfiskare kan dra för nytta av ”överdimensionerade” spön.
- Stora gummibeten för gädda ger gäddan chansen att bita sig fast så hårt att när du gör mothugg så glider betet inte mellan tänderna och därmed krokar du aldrig fisken då krokarna inte sätts i rörelse. När gäddan tröttnat på dig så spottar den helt enkelt ut betet. (Med handen på hjärtat, hur många har varit med om detta? Jag iaf… Snyft!) Ett långt och kraftigt spö hjälper dig att driva in krokarna och du kommer kroka fler och tappa mindre fiskar.
- Långa spön om 8 till 9fot eller mer hjälper dig att kasta längre med mindre ansträngning vilket är skönt för kroppen när du fiskar en hel dag med tunga beten. Du får större möjlighet att styra och navigera betet bland näckrosor etc samt att du får mer utrymme att manövrera en stor gädda under drillning. Tex är det lättare att runda båtmotorn när gäddan simmat under båten med ett långt spö.
- Tungt klassade spön kastar med bravur väldigt lätta beten. Här tror många att dom tappar all känsla och att det inte är roligt eller optimalt att kasta 60-100gr beten med spön klassade för 300-500gr. Har du en snabb och rapp klinga så snärtar du imponerande enkelt iväg även lätta beten med dessa spön. Är spöna tunga pga sin klassning och aningen långsamma i aktionen så upplevs det tungarbetat att kasta lätta beten men Compre Muskie-spöna är så lätta och rappa att du kommer bli förvånad över kastegenskaperna även vid downsizing. Och kom ihåg att även en riktigt stor gädda kan kliva på vid downsizing och då är det skönt att ha grejer avsedda för uppgiften.
- Drillning av stor och stark gädda bland bråte och i strömt vatten blir naturligtvis mycket enklare då du kan sätta press på fisken och tvinga den att vända vilket du kanske inte klarat av med klenare klingor. Även drillningstiden kortas av då du kan pressa fisken hårdare och idag pratas det mycket om fiskens väl med avkrokningsmattor, tid ovan vatten etc. vilket är superviktigt och väldigt bra att folk uppmärksammar men hur ofta läser man om vikten av själva drillningen där mycket av skadorna kan ske i form av onödig utmattning, gäddor som tar skada av föremål för att man inte lyckas stoppa dom etc. Med kraftiga spön kan du tvinga in fisken fortare.
- Som tävlingsfiskare vinner du mycket på att kunna kroka mycket bättre i mothuggen och väl nära håven kan du med lite träning lära dig att läsa gäddan och snabbt tvinga in den när gäddan minst anar det istället för att behöva se den simma iväg om och om igen vid håvkanten för att i värsta fall till slut gå förlorad.
Genom att ha börjat fiska med kraftig utrustning har jag markant ökat antalet stora fiskar jag landar varje år. Mest tack vare att jag krokar bättre och kan snabbare tvinga in fisken i håven men även för att jag blir inte lika trött i kroppen av att fiska stora beten och därmed kan hålla mitt fokus under längre tid. Mjuka (jiggar, swimbaits) och hårda (wobblers, spinnerbaits etc) beten ställer lite olika krav på spöna både vad gäller tekniken att fiska dom samt hur spöt bör bete sig vid drillning av fisk. Till mjuka beten föredrar jag en snabb klinga med toppig aktion för att driva in krokarna bättre vid mothugg. Desto djupare aktion, desto längre måste mothugget bli och med mjuka beten krävs hårdare mothugg än med hårda beten. Även själva spöföringen vid fisket med mjuka beten föredrar jag en toppig aktion då jag vill att den fungerar som en dirigentpinne när jag lyfter jiggen från botten, rippar den hårt i mellanvattnet etc. Då ska spöt inte ge efter och hämma gången utan vara rapp och lyda minsta vink. Med hårda beten som wobblers tex så föredrar jag en djupare aktion då dom blir mer förlåtande vid mothugg och river inte sönder käften på fisken samtidigt som tempoväxlingar med spötoppen ger en mjukare kraftöverföring där spöt agerar som en buffert mellan dina rörelser och betets. Väl vid drillning så är det enligt mig större risk att tappa en fisk på hårdbeten med toppigt spö än med en djupare som fungerar som en stötdämpare vid huvudskakningar etc. Det fina i kråksången är att dessa två muskie-spön kompletterar varandra på bästa vis!
Shimano Compre Muskie M90XXHTD
M90XXHTD är som namnet antyder 9 fot långt och klassat XXH (Extra extra heavy) eller 16oz vilket motsvarar direkt översatt 450gr. Bakhandtaget är splitgrip i kork och 17tum (ca 42,5cm) långt. Klingan är tillverkad i IM9 grafit vilket ger den en krispig känsla och mycket låg vikt och den är rapp med toppaktion. Det upplevs som att du snärtar iväg beten på 100gr, 200gr och även mer! Den kastar enkelt mycket större beten än så och den rappa klingan och längden på spöt gör att du kastar även svårkastade och tunga beten till månen! Jag har dängt 350-400gr beten utan problem med denna i timmar. Spöt är hyfsat grovt nedtill vilket ger den enorm styrka i botten och handtagen är något grövre än dom flesta spön vilket är väldigt skönt när du kastar tunga beten utan att för den delen bli för grova som på vissa spön. Det här är mitt val till allt gäddfiske med gummi, tailar etc och fungerar mycket bra till i stort sett alla typer av beten.
Simano Compre Muskie M86MHD
M86MHD är 8,6fot långt och klassat Medium Heavy eller 9oz vilket är ungefär 250gr. Spöt att något underklassat då du lätt kastar 300gr och lite till med den. Klingan är i IM9 grafit och lika lätt som sin storebror. Aktionen är djupare fast den har samma snabba klinga så du kastar vad som helst till utomjorden. Den har ett helt bakhandtag i kork som även här är 17tum (ca 42,5cm) långt. Den djupare aktionen gör att detta spö lämpar sig mycket väl till fiske med hårda beten som wobblers men tar du i lite mer med mothuggen så går det utmärkt att fiska även mjukbeten med den. Det här spöt har jag alltid tacklat med ett hårdbete vid sidan av min M90XXH och dom två kompletterar varandra fruktansvärt bra och täcker tillsammans dom flesta tänkbara situationer och vikter på beten. Allt från 50 till minst 400gr kan du enkelt kasta med denna kombo.
Bägge spöna gör jobbet riktigt bra med alla möjliga beten men är du en hårdför gäddfiskare som mig så får du ut lite extra genom att ha båda och låta dom sköta sina diverse uppgifter. Du kan snabbt skifta mellan betestyp eller teknik när du har bägge upptacklade och klara. Bägge förvånar med sin lätta vikt, goda balans, kastegenskaper och förmåga att kroka och drilla stor gädda. Det är förvånansvärt mycket känsla i spöt och här har man fått till klingan bra då du får grym känsla i spöt och vad som händer ute vid betet. Dessutom ligger dom mycket bra i pris och blir extrem prisvärda! Ta chansen att känn och kläm eller allra helst provkasta eller fiska, du kanske blir lika frälst som mig! 🙂